Real Pictures. Kan bilder fortfarande påverka oss?

Real Pictures. Kan bilder fortfarande påverka oss?

Ett samtal om hur fotografi och konst kan nå ut med sociala budskap, väcka empati och socialt engagemang.
Samtalet anordnades i samband med Alfredo Jaars Hasselbladprisutställning Whispers and Cries på Hasselblad Center, som presenterar fyra uppmärksammade verk av den fyrtionde mottagaren av Hasselbladpriset.
Alfredo Jaar har konsekvent granskat representationen av krig, konflikt och mänskligt lidande inom pressfotografi och mainstream-medier men hans gripande arbeten uppmärksammar oss inte bara på brännande frågor, utan också på sättet som vi ser på fotografier och sammanhangen som formar dem. Enligt Jaar har den mängd bilder vi möter varje dag gjort oss närmast oemottagliga för deras innehåll och budskap – kan bilder inte påverka oss längre?
Tillsammans med fotografen Paul Hansen, konstvetaren Viveka Kjellmer och konstnären Jörgen Svensson fördjupar samtalet centrala teman inom Jaars konstnärskap genom att undersöka bilders makt och bildskapares och betraktares ansvar. Samtalet leds av curator Magnus af Petersens.
MEDVERKANDE
PAUL HANSEN är fotograf och arbetar för Dagens Nyheter. Hansen är känd för sina bilder från olika konfliktområden och har fått flera utmärkelser. Han har bland annat utsetts till Årets fotograf vid nio tillfällen, varit nominerad till Stora Journalistpriset och är den enda svensken som har vunnit World Press Photos första pris.
VIVEKA KJELLMER är docent i konstvetenskap och verksam som lektor i konst- och bildvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet. Hon är även civilekonom och har en bakgrund inom reklam- och marknadskommunikationsfältet.
JÖRGEN SVENSSON är en svensk konstnär och chef för Dalslands konstmuseum. Han har bland annat organiserat projektet Public Safety i sin födelseort Skoghall där han själv och en rad internationella samtidskonstnärer medverkade – bland annat Hasselbladpristagaren Alfredo Jaar.
MAGNUS AF PETERSENS är oberoende curator och skribent. Han har tidigare arbetat som Konsthallschef för Bonniers Konsthall, Senior Curator, Head of Collection för Moderna Museet och Chief Curator för Whitechapel Gallery i London och ordförande för Xposeptember – Stockholms Fotofestival. Han var curator för Nordiska Paviljongen i samband med Venedigbiennalen 2011 och frilanscurator för I panterns pupill, på Lunds Konsthall.